INTERVJU Z GRUŠO: “NA MOJEM VRTU BO LETOS RASLO VSE MOGOČE”
V prvem intervjuju smo klepetali z ustvarjalko in stilistko hrane, Grušo Zorn. Tam nekje, čisto pri koncu lanskega leta, smo ji v škatli prinesli vse produkte Ironberry. Izziv je sprejela z odprtimi rokami in tako postala prva Ironberry kreatorka, ki je ustvarila 10 unikatnih, okusnih, enostavnih in pregrešno dobrih receptov, ki jih lahko najdeš v naši Mali zbirki idej. Ampak najprej spoznajte Grušo - nekoč zbirčno deklico, danes pa kulinarični entuziast z velikim občutkom za estetiko. Potem šele kuhat!

Ko si bila majhna si jedla le pomfri in mandarine, Kaj se je zgodilo, da si iz “zbirčne” punčke nato postala ustvarjalka in stilistka hrane?
Hja, nimam pojma. Pot je bila dolga in kar nekaj bližnjih oseb je bilo vpletenih. V prvi vrsti moja botra, ki je bila strastna kuharica in sem v njeni hiši v Vipavski dolini preživela veliko časa. Pa potem kasneje, ko sem živela v Parizu. Moja “pariška mama, Eva”, kot sem gospo, pri kateri sem bivala, klicala, je prihajala iz družine, ki je živela in dihala za hrano. Ona je pisala kuharske knjige, njena sestra, je imela catering agencijo, kjer sem tudi delala. To je bil moj prvi resni stik s profesionalno kuhinjo in prav tako s stiliranjem hrane. Jaffa, ki je vodila agencijo, je v Parizu slovela kot Kraljica kanapejev. Njene jedi niso bile samo dobre, temveč tudi stilsko dovršene.

Katere izkušnje iz začetka kariere ne bi zamenjala za nič na svetu?
Hmm. Težko vprašanje. Verjetno odhoda v New York. Vendar verjamem, da sem danes tu, kjer sem, zaradi spleta prav vseh okoliščin. Od faksa dalje. In zato mi je vsaka izkušnja dragocena.

Kako si razvijala svoj poklic in kaj ti je dalo poguma, da si se lotila samostojne poslovne poti?
Od nekdaj rada kuham in dobro jem. Nekaj časa sem delala kot producent za fotografijo v večjem slovenskem podjetju. Tam sem se srečala s stajlingom hrane. Bila je ljubezen na prvi pogled. Nato sva se s fotografom Matevžem Kostanjškom odločila, da se preizkusiva v fotografiji hrane. Tako je nastala skupna spletna stran hungryeyes.eu. Z njo se je začela tudi moja samostojna pot stilista hrane.

Nedolgo nazaj si odprla svoj lasten studio Rashuska, kjer smo posneli tudi fotografije za našo zbirko receptov. Kdo vse je dobrodošel v tvojem studiu?
Studio je namenjen širokemu spektru. Tu se odvijajo fotografiranja in snemanja, Razno razni kulinarični dogodki, večerje z gostujočimi chefi, … Veliko možnosti je in vsakdo, ki ga tovrstna dejavnost zanima, je v studio toplo vabljen.

Pa na koncu snemalnega dne hrano tudi pojeste?
Spet odvisno. Ali gre za snemanje, ali fotografiranje. In kaj sem uporabila, da sem jo pripravila. Hrana, ki stoji dolgo pod lučmi, skoraj nikoli ni več užitna. Večkrat uporabim tudi umetne snovi, da jo olepšam, ali jo dlje časa ohranim lepo. Včasih ne uporabim ničesar neužitnega, a moram pripravit toliko receptov, da se poslužujem “bližnjic”. Zato hrana ni okusna, kot bi bila, če bi jo pripravljala za na mizo. A, ko smo fotografirali za Ironberry, smo vse pojedli. 😊

Prihaja poletje, kaj raste na tvojem vrtu in kakšno hrano najraje pripravljaš?
Na mojem vrtu bo letos raslo vse mogoče. Nikakor pa ne gre brez ogromno raznovrstnih zelišč. 😊

Kako pomembna je zate zdrava in uravnotežena prehrana?
Precej pomembna. To je v bistvu moj način življenja. Katere prehrambene navade bi morali ljudje bolj upoštevati in česa bi se morali izogibati?
Izogibati bi se morali prenažiranju in sladkorju. Vključiti bi mogli več zelenjave in zmanjšati vnos mesa. Povečati vnos OMEGA3, kar pomeni več rib. V svojo hrano bi bilo treba vključiti fermente, ker so nujno potrebni za razvoj zdrave črevesne flore.

Kako pogosto v kuhinji uporabljaš javorjev sirup in pri katerih jedeh je najbolj nepogrešljiv?
Ker ne uporabljam sladkorja, je javorjev sirup moje edino sladilo.

Ali se je uporabnost javorjevega sirupa spremenila, ko smo v tvoj repertoar dodali še 2 z okusi - ingverjevega in čilijevega?
Niti ne. Ker sem tudi prej precej eksperimentirala z okusi. Mi je pa všeč ideja, da je javorjev sirup dobil tudi druge okuse in da mi ga ni potrebno več mešati, ker je že pripravljen. 😊

Chia semena so ena najbolj popularnih semen v sodobni prehrani. Jih veliko uporabljaš?
Ne. Niti ne. Pristanejo v bananinem kruhu in v kakšnem drugem pecivu. Nisem pa velika ljubiteljica npr. chia pudingov.

Kako bi opisala t.i. superživila in kakšno dodano vrednost prinesejo k vsakodnevni prehrani?
Naša hrana je precej osiromašena, kar se tiče vitaminov in mineralov. Pri Ironberry-ju uporabljajo postopke dehidracije, ki ne osiromaši sadja in se zato vsi vitamini in minerali ohranijo. Pravilno uživanje super živil omogoči, da naše telo deluje optimalno. Hormonski sistem se uravna, ko so potrebe po vitaminih, mineralih in aminokislinah zadovoljene. Seveda pa superživila niso sama po sebi dovolj, niti niso čudežna palica na poti do uspeha. Pripomorejo k ravnovesju, a ni dobro jesti vsega povprek. Potrebno je delati premore, ker šele takrat je naše telo primorano iskati pot do ravnovesja brez dodatkov.

Preizkusila si vse izdelke Ironberry. Kateri so tvoji najljubši in kje so nepogrešljivi?
Najljubši so mi praški. Nepogrešljiv mi je rakitovec, ki si ga že zjutraj zmešam z vodo. Prav tako borovničev in brusnični, ki ju vmešam v jogurt, razne sladice, … Zelo rada imam tudi javorjeve sirupe. Najljubši mi je z ingverjem. Uporabljam pa vse izdelke, chio mešam v sladice, presne torte ipd.

In še za konec - tvoj najljubši recept iz knjižice receptov Ironberry?
Hm, izbrala bi francoski toast in pa presne krekerje. 😊

Knjižico z recepti, ki jih je za Ironberry pripravila Gruša, si lahko prenesete tukaj. Če pa bi rad postal eden od Ironberry kreatorjev, nam piši tukaj.

Starejše objave Novejše objave