OT(R)OŠKA ZGODBA IZ NOVE FUNDLANDIJE

oz. kako je nastala tržna znamka Ironberry? 

Že vrabci na drevesih čivkajo, da je zgodba ključni del vsake tržne znamke. Zato smo se odločili, da je čas, da razkrijemo še našo, ot(r)oško. Na magični otok Novo Fundlandijo, od koder prihajajo, smo poslali nekaj radovednih vprašanj glede njihovih začetkov, pridelave jagodičevja in vrednot, za katerimi stojijo.

 

Za začetek - kakšna je zgodba Ironberry v petih stavkih?

Nekoliko nenavadna, bi lahko rekli. Začelo se je s televizijsko oddajo z naslovom Living Wild TV, kjer so Marek, Anetta in njuni otroci (danes lastniki) živeli le od tistega, kar jim je podarila zemlja, kar so našli v naravi. Tako so za preživetje iskali in uživali divje zelenjadnice, lovili in ribarili ter s takim načinom življenja navduševali in izobraževali svoje gledalce. Tako Marek kot Anetta imata veliko agrikulturnega znanja, ki jima je pozneje pomagal razviti tržno znamko Ironberry, s katero sta v polnovredne izdelke spremenila svoje najljubše sestavine iz narave.

 S kakšnimi cilji ste začrtali svojo poslovno pot?

Ironberry je družinsko podjetje z Nove Fundlandije, ki je eden od vzhodnih kanadskih otokov. Tržna znamka je nastala, da bi ljudje prišli do bolj polnovredne in zdrave prehrane, ki je ključna za zdrav način življenja, naše dobro počutje in najpomembneje - za prihodnost okolja, v katerem živimo. Vsi izdelki Ironberry so tako brez vsakršnih kemičnih dodatkov, konzervansov ali gensko spremenjenih organizmov - so takšni, kot jih je ustvarila narava, popolnoma naravni! Naš glavni cilj je ustvariti kakovosten izdelek.

Kaj vam je najbolj všeč na barviti Novi Fundlandiji?

Novo Fundlandijo obožujemo iz več razlogov. Pokrajina je dih jemajoča, ljudje - domačini so verjetno eni od najbolj prijaznih ljudi, kar jih boste srečali v življenju, celotna provinca pa je ena od najbolj čistih in neokrnjenih na svetu. Nova Fundlandija ima zelo nizko raven onesnaženosti, kar jo umešča v sam svetovni vrh. Takšno ozračje je zdravo za naravo in za posameznika. Vsak dih je dih svežega zraka.

Kako pomembna je narava za Ironberry?

Zelo pomembna iz več razlogov. Prvi je ta, da le zaradi narave lahko ustvarjamo izdelke takšne, kot so - neokrnjene in popolnoma naravne. Verjamemo, da lahko prihodnjim generacijam omogočimo lepo prihodnost le, če zemljo pustimo nedotaknjeno in neokrnjeno. Mi smo zato ustvarili zdrav odnos do hrane, ki jo uživamo, do okolja, v katerem živimo, in našega telesa. Želimo si, da bi se vsa podjetja do narave vedla tako odgovorno.

Koliko pozornosti Ironberry nameni zdravi prehrani?

Zelo veliko. Že od začetka je naš cilj ustvarjati visokokakovostne izdelke, ki so popolnoma naravni in brez dodatkov. Le taki izdelki imajo lahko visoko prehransko vrednost in pozitivno vplivajo na naše telo. Vsak naš izdelek pozitivno vpliva na naše telo in imunski sistem. Brusnice imajo na primer zelo visoko vsebnost antioksidantov. Rakitovec je rekorder v količini vitamin C in aminokislin. Ravno zato je za nas v začetni fazi zelo pomembno, kje in kako pobiramo jagode. Med procesom jih ne želimo poškodovati, da ne izgubijo svoje prvotne vrednosti. Danes se lahko pohvalimo, da naš končni izdelek med sušenjem obdrži kar 94- 96 % svoje prvotne prehranske vrednosti.

Kateri je bil čisto prvi izdelek znamke Ironberry?

Ker živimo na otoku, kjer divje borovnice rastejo skoraj povsod, smo najprej izpopolnili 100-% prah divje borovnice.

Kako velika je ekipa, ki skrbi, da v podjetju vse lepo teče?

V proizvodnji in upravi nas je 14. V sezoni nabiranja jagod pa zaposlimo tudi več kot 150 lokalnih pobiralcev divjih borovnic. Tako vsi otoški prebivalci v sezonI sodelujejo pri pobiranju borovnic, s čimer drug drugemu prinašamo dodaten prihodek.

Kje so rastišča jagodičevja Ironberry?

Brusnice poberemo na kmetijah na otoku Nova Fundlandija, prav tako v kanadskih provincah. Enako tudi rakitovec. Divje borovnice pa pobiramo izključno na divjih rastiščih Nove Fundlandije - na pobočjih in ravninah otoškega gričevja.

Zakaj so borovnice, ki jih za svoje izdelke uporablja Ironberry, tako posebne?

Zaradi (hladnejšega) ozračja na Novi Fundlandiji so tamkajšnje borovnice manjše, njihova povrhnjica pa je debelejša. V raziskavi na Univerzi v Ottawi, kjer so med seboj primerjali 150 vrst borovnic, so dokazali, da imajo novofundlandske borovnice kar desetkrat več antioksidantov kot katerekoli druge borovnice. Prav tako nizka temperatura prepreči, da bi naše borovnice napadali škodljivci, ki jih navadno uničijo s kemikalijami. Naše borovnice pa so brez vseh dodatkov - take, kot jih naredi narava.

Kako nabirate jagodičevje?

Divje borovnice pobiramo ročno s posebnimi grabljicami. Rakitovec raste iz vejic v skupinah. Ob pobiranju je treba jagode nežno odstraniti z vejic, tako kot na primer jemo grozdje. Brusnice pa s posebnim strojem pobiramo na poplavljenih poljih. Te se v vodi ločijo od grmovja in tiste, ki priplavajo na površje, poberemo.

Pa preidimo še na javorjev sirup. Kako ga nabirate?

Javorjev sirup nabiramo zgodaj spomladi. Takrat so debla polna sirupa. V njih zvrtamo majhne luknjice iz katerih se potem v vedro izteka sirup. Ko je sirup nabran, mu s prekuhavanjem izločimo vso odvečno vodo. S tem pa obdržimo vse naravne sladkorje. Iz 50-ih litrov rastlinskega soka dobimo 1 liter sirupa. 

 

Zakaj je ironberry javorjev sirup tako poln okusa? Kaj ga loči od drugih znamk na trgu?

Naši sirupi so precej bolj gosti, ker jim skozi proces ne dodajamo vode, ampak sirup pripravljamo na tradicionalen način, ki je značilen za Kanado. Sirupom z okusom pa postopoma dodajamo pristne okuse oziroma zelišča iz narave.

Javorjev sirup je v Kanadi zelo razširjen. Za kaj vse ga uporabljate?

Iskreno - Kanadčani javorjev sirup uporabljamo skoraj povsod. Za zajtrk na palačinkah ali vafljih. Kot sladilo ga uporabljamo za v čaj, kavo, sokove in smutije. Javorjeve sirupe z okusi pa uporabljamo tudi pri peki rib ali mesa. V resnici je uporabnost tako široka, da je meja lahko naša lastna kreativa.

Vseskozi pridobivate tudi prehrambene certifikate. Katere že imate?

 Izdelki Ironberry so trenutno:

  • veganski,
  • Brez gensko spremenjenih organizmov
  • brezglutenski in
  • CFIA.

Za konec povejmo še nekaj o čiji. Od kod prihajajo semena oljne kadulje?

Naša čija semena prihajajo iz Paragvaja. Dolgo časa smo iskali primernega ponudnika in na podlagi visoke kakovosti izdelka in načina pridobivanja semen, ki se sklada z našimi vrednotami, smo se odločili za njih.

Hvala. Upam, da se kmalu spoznamo tudi v živo.  


Starejše objave Novejše objave