Zjutraj bi nas večina rada poležavala in uživala mehkobo naše odeje. A odejo na stran, potrebno je začeti nov dan. V zameno vam je @fitlucija pripravila odlično in okusno alternativo topli postelji - puhaste proteinske palačinke.
Več njenih receptov in idej pa najdete na www.fitlucija.si.
POTREBUJEŠ (za 1 porcijo):
- 2 jajci
- 1 zvrhana žlica eritritola
- 60 g pasteriziranih beljakov ali 2 beljaka
- 30 g mleka
- 1/2 žličke arome vanilije
- 10 g sirotkinih beljakovin v prahu
- 20 g polnozrnate ali bele moke
- 1/2 žličke pecilnega
- Ščepec soli
- 1/2 žličke olja za peko
- Ironberry javorjev sirup
PRIPRAVIŠ:
- Ločimo rumenjake od beljakov.
- Rumenjake zmiksamo z eritritolom, da postanejo svetlo rumene barve in pridobijo na volumnu.
- K rumenjakom prilijemo mleko in aromo vanilije ter premešamo. Nato dodamo še beljakovine v prahu, presejano moko, pecilni in ščepec soli in zmiksamo, da dobimo homogeno maso.
- Na ponev kanemo pol žličke olja in ga s papirčkom razmažemo. Ponev postavimo na štedilnik in segrejemo na nizko do srednjo temperaturo (4 od 9).
- Beljake zmiksamo v sneg.
- K rumenjakom na roke narahlo in postopoma (po tretjinah) vmešamo sneg.
- Na ogreto ponev z žlico nadevamo 3 kupčke mase. Maso nadevamo v višino, ne v širino. Na vsakem kupčku bodo približno 4 žlice mase. V vmesne prostore med palačinkami z žlico nadevamo tri lužice vode. Nato ponev pokrijemo s pokrovko in pustimo, da se palačinke pečejo 2 minuti.
- Po 2 minutah na vsak kupček položimo še 1 žlico mase. Ponovno pokrijemo in jih na nizki temperaturi pečemo še 6-8 minut.
- Ko so palačinke po spodnji strani obarvane zlato-rumeno, jih z lopatko previdno obrnemo in pečemo pokrite še po drugi strani približno 5 minut. Če je vsa voda izhlapela, z žlico prilijemo še malo vode.
- Ko se palačinke obarvajo tudi po spodnji strani, so gotove. Previdno jih preložimo na krožnik in postrežemo.
Odlične so s svežim sadjem, lahko pa jih postrežemo tudi z Ironberry javorjevim sirupom, smetano ali našim najljubšim namazom.
Pa dober tek in dober dan.