100 g IronBerry brusnic v prahu = 1 kg svežih sadežev.
- naraven in hranljiv dodatek
- brez dodanega sladkorja
- brez GSO
- vegansko
- brez glutena
O BRUSNICI:
Med brusnice prištevamo več vrst zimzelenih grmičastih rastlin rodu Oxycoccos, ki rastejo na kislih tleh hladnejšega podnebja severne poloble. V največjem obsegu se rastlina industrijsko prideluje v predelih severne Amerike in Kanade. Zaradi svoje prehrambne vrednosti in antioksidantov je vrsta zelo priljubljena v živilskopredelovalni in farmacevtski industriji. Brusnice so namreč zelo popularne v kulinariki (brusnična omaka je del severnoameriške zahvalne večerje in angleške božične večerje).
V Ameriki in Kanadi proizvajajo nam morda manj poznano brusnično vino. Švedi jim pravijo celo rdeče gozdno zlato.
Največ hranilnih snovi najdemo v povrhnjici jagod, zato pri naše brusnice v prahu predelujemo iz celih plodov.
Brusnice se že stoletja uporabljajo v medicini, severnoameriški Indijanci so jih prvi uporabljali za zdravljenje težav z mehurjem in ledvicami. Zgodnji evropski priseljenci so hitro ugotovili, da drobne jagode pomagajo tudi pri mnogih drugih težavah, kot so izguba apetita, želodčne težave, slabokrvnost in skorbut (zaradi pomanjkanja vitamina C). Zdravijo tudi težave z dlesnimi, želodčnimi čiri in ledvičnimi kamni.
Nekateri pravijo, da so brusnice čudež narave, drugi, da so zdravilo narave, »super sadje«, Švedi jim pravijo celo rdeče gozdno zlato in ti rdeči biseri so izvir mladosti. Toliko zdravilnih učinkovin skrivajo v sebi te male kiselkasto-grenke jagode, da so priporočljive tudi nosečnicam in doječim mamicam. Najbolj zdravilne so sveže nabrane brusnice v naravi pod vršaci, kjer nas narava blagodejno pomiri in napoji s svežim zrakom.
BLAGODEJNI UČINKI:
Brusnice so zakladnica vitaminov, mineralov in dietnih vlaknin. Poleg vitamina C, ki ga je največ in daje brusnici kiselkast, kar malo trpek okus, so prisotni tudi vitamini A, B1, B2, B3 in K. Med minerali imajo pomembno vlogo natrij, kalij, kalcij, magnezij ter fosfor. Jagode vsebujejo glikozide (sladkorje) in lutein, ki je zelo pomemben za naš vid in za zdrave oči. Je antioksidant, ki preprečuje arterijske spremembe v rumeni pegi in tudi nastanek sive mrene. Plodovi brusnice vsebujejo veliko arbutina, čreslovin, pektina ter različnih vrst vitaminov.
Brusnice se najpogosteje uporabljajo kot uroantiseptik pri vnetjih sečil (ledvic in mehurja). Plodovi naj bi vsebovali veliko bioaktivnih snovi, ki jim znanstveniki pripisujejo močno antibiotično delovanje. V moderni medicini so se najbolj izkazale pri preprečevanju vnetij sečil, ki jih povzročajo bakterije E. coli. Sprva so znanstveniki domnevali, da brusnice povišajo kislost urina in s tem preprečujejo rast bakterij, kasnejše študije pa so pokazale, da aktivne snovi v sadežu preprečujejo, da bi se bakterije oprijele sten sečil.
UČINKI UŽIVANJA BRUSNIC:
- brusnice učinkujejo kot naravni antibiotik ,
- delujejo uspešno proti visoki telesni temperaturi,
- pomagajo pri obnovi celic zaradi vsebnosti antociana in proantocianidov,
- prebavni sistem varujejo pred bakterijami in napadi glivic,
- preprečujejo vnetje sečil, ki se ponavadi razširi na vnetje mehurja in ledvic, zaradi snovi, ki preprečujejo lepljenje bakterij na steno mehurja, se izločijo s sečem,
- pospešijo krvni obtok zaradi ravno prave vsebnosti natrija in kalija,
- preprečujejo bolezni srca ter ožilja,
- ugodno vplivajo na prebavo,
- sproščajo organizem,
- zmanjšujejo tveganje za razvoj nekaterih rakavih obolenj (rak debelega črevesa, rak dojke …)
- preprečujejo zobno gnilobo,
- izboljšujejo vid,
- zdravijo sklepni revmatizem ter še in še bi lahko naštevali.
Učinkovine v njih pripomorejo tudi k čistejši koži.
UPORABA:
Iz Ironberry brusnic lahko naredimo napitke in sladice. Žličko lahko dodamo v mlečne/rastlinske izdelke, sladolede, kaše, zavitke, štruklje ali pa jo uporabimo za pripravo slastnih omak, smutijev, jutranjih kosmičev, energijskih ploščic, …. Super se obnesejo same zase ali v kombinaciji z nekoliko bolj kompleksnimi in eksotičnimi recepti.
2 čajni žlički brusnic = 1 skodelici svežih brusnic
SESTAVINE:
Povprečna hranilna vrednost na 100 g
- Energijska vrednost 1604 kJ (383 kcal)
- Beljakovine 8,5 g
- Ogljikovi hidrati 74,3 g (od tega sladkorji 22,4 g)
- Maščobe 5,3 g (od tega nasičene 0,4 g)
- Sol 0,05 g
- Minerali:
Brez dodanega sladkorja. Vsebuje naravno prisotne sladkorje.
SHRANJEVANJE:
Vrečko hranite na suhem. Po odprtju dobro zaprite. Uporabno najmanj do datuma odtisnjenega na embalaži.
KOLIČINA:
100 g