100 g IronBerry rakitovca v prahu = 1 kg svežih sadežev.
- naraven in hranljiv dodatek
- brez dodanega sladkorja
- brez GSO
- vegansko
- brez glutena
O RAKITOVCU:
Jagode rakitovca so resnično čudežne! Znano je, da imajo plodovi rakitovca posebno, edinstveno sestavo biološko aktivnih snovi, zlasti vitaminov ter elementov v sledovih in to v koncentracijah, ki jih ni mogoče najti pri nobeni drugi rastlini. Pravijo tudi, da ima 1 majhna jagoda kar do 10 x več C vitamina kot npr. pomaranča.
Največ hranilnih snovi najdemo v povrhnjici jagod, zato pri nas rakitovec v prahu predelujemo iz celih plodov.
Legende so vedno povezane z ljudskim znanjem in izkušnjami, ki se preko zgodb ohranjajo in prenašajo skozi zgodovino. Znano je, da je bil rakitovec v stari Grčiji cenjen kot hrana za konje, da bi pridobili na teži. Konji, ki so jedli listje in plodove rakitovca so bili zdravi in imeli so lepo bleščečo kožo. Od tod tudi latinsko poimenovanje Hippophae (hyppos pomeni konj, phaos pa bleščeči). V grški mitologiji se rakitovec omenja kot priljubljena hrana krilatega konja Pegasa, kot izjemno zdravilnega pa ga v svojih delih omenjajo tudi grški filozofi.
V starodavni medicini iz Vzhoda, ki je uporabljala prek 10.000 zdravilnih rastlin, je rakitovec zavzemal posebno mesto. Uporabljal se je kot sredstvo za celjenje ran, razjed, kožnih bolezni, skorbuta in kot spodbujevalec fizičnih aktivnosti. Rakitovec je kot zdravilna rastlina prvič omenjen v tibetanskih medicinskih tekstih v 8. stoletju. Iz jagod rakitovca so Tibetanci izdelovali prek 800 zdravilnih preparatov. V zgodovinskih zapisih je rakitovec prvič omenjen kot zdravilo v stari Kitajski medicini. Leta 1977 je rakitovec Kitajska tudi uradno vključila v farmakopejo. V ajurvedski medicini je rakitovec visoko cenjeno sredstvo, ki tonizira jin in krepi jan.
Priznani zeliščar Alfred Vogel je v svoji knjigi zapisal, da če bi zbrali vse jagode rakitovca po svetu in jih predelali, bi zadostile potrebam po vitaminu C vsega človeštva.
Na Severu rakitovec imenujejo “car jagod“, zaradi sočnih in okusnih jagod pa tudi “sibirski ananas”, olje iz rakitovca pa “sibirski balzam”.
Znano je, da imajo plodovi rakitovca posebno, edinstveno sestavo biološko aktivnih snovi, zlasti vitaminov ter elementov v sledovih in to v koncentracijah, ki jih ni mogoče najti pri nobeni drugi rastlini: 100 g jagod pokriva dnevno potrebo po vitaminih.
Vsebujejo okoli 9 % maščobnih olj, semena pa kar 13%. Poleg najbolj pomembnega vitamina C imajo tudi vitamine A, B 1, B 2, B 4, B 6, B 8, B 9 B12, K, P, PP, E. Raziskave v Nemčiji so pokazale, da je v plodovih rakitovca toliko vitamina B12 kot v živalskih jetrih.
- Vitamin B1 je pomemben za rast in razvoj, srce, želodec, črevesje in živčni sistem.
- Vitamin B2 je nujen za proizvodnjo rdečih krvnih celic, protiteles, normalizacijo reproduktivnih funkcij in pravilno delovanja ščitnice, zdravo kožo, nohte in lase.
- Vitamin B3 (nikotinska kislina) sodelujejo v oksidacijskih reakcijah celic, pospešuje absorpcijo vitamina C in poveča terapevtski učinek.
- Vitamin B9 (folna kislina) je pomemben za krvni in imunski sistem.
- Vitamin P (flavonoidi, zlasti rutin) učinkovito deluje v kombinaciji z vitaminom C – zmanjšuje prepustnost in krhkost kapilarnih žil ter zmanjšuje strjevanje krvi.
- Vitamin K je potreben za sintezo proteinov, predvsem tistih za strjevanje krvi in bistven za metabolične procese v kosteh in vezivnem tkivu, pa tudi za dobro delovanje ledvic.
- Vitamin E (tokoferol) je bistvenega pomena za ohranjanje in obnavljanje reproduktivnih funkcij. V rakitovcu ga je mnogo več kot v mandljih, zato je rakitovec znano sredstvo za povečanje moške potence. Dokazano je, da z običajno prehrano ne zaužijemo dovolj vitamina E. E vitamin je zlasti pomemben v puberteti in med nosečnostjo. Kot močan antioksidant preprečuje razvoj ateroskleroze in prezgodnje staranje. Klinične raziskave pa so potrdile delovanje E vitamina na različne oblike raka. Znano je tudi, da prav E vitamin deluje na povišanje libida in potence. V plodovih rakitovca ga je kar 8%.
Pomembna sestavina rakitovca so elementi v sledovih. Skoraj vsi elementi periodnega sistema so prisotni v rakitovcu, zlasti veliko je kalija (pomemben je za srčno mišico, možganske celice in ledvice), magnezija (pomemben je za presnovne reakcije v mišicah in pri prenosu živčnih impulzov), kalcija (uravnava tvorbo številnih hormonov), fosforja, železa, silicija… Rakitovec vsebuje tudi maščobne kisline Omega 3, 6 in 9, in zelo redko Omega 7 maščobno kislino, bogat pa je tudi s saharozo, glukozo, fruktozo in pektinom ali vodotopno celulozo, vsebuje pa tudi veliko karotena in karotenoidov.
Zaradi bogate vsebnosti vitaminov, mineralnih snovi in kislin je seveda tudi zdravilno delovanje rakitovca izjemno široko in učinkovito. Plodovi rakitovca tako učinkovito delujejo pri zdravljenju različnih vnetjih, delujejo pa tudi na obnovo jetrnih celic po zastrupitvi z alkoholom; ateroskleroze in znižujejo raven holesterola v krvi; avitaminoze, ker krepijo imunski sistem (100 g svežih jagod dnevno); razjed želodca in dvanajstnika; opeklin, ozeblin, preležanin, ran in okvar roženice; vnetja sinusov in dihal ter gripe; stomatitisa in periodontitisa; bolezni sklepov (plodovi in listje kot prevretek) in bolezni oči. Blagodejno vpliva na srčno-žili sistem, krepi stene krvnih žil in izboljšuje sestavo krvi.
UČINKIH:
Zaradi bogate vsebnosti vitaminov, mineralnih snovi in kislin je moč rakitovca izjemno velika. Plodovi rakitovca učinkovito pomagajo blažiti različna vnetja, obnavljajo jetrne celice in nadzirajo raven holesterola v krvi. Blagodejno vpliva na srčno-žilni sistem, krepi stene krvnih žil in izboljšuje sestavo krvi. Kot močan antioksidant preprečuje staranje. Znano je tudi, da prav E vitamin pomaga pri višanju libida in potence. V plodovih rakitovca ga je kar 8%.
UPORABA:
Iz rakitovca lahko naredimo napitke in sladice. Žličko lahko enostavno vmešamo z vodo in ji dodamo limono. Lahko prah posujemo čez sladolede, kaše, zavitke, štruklje ali pa jo uporabimo za pripravo slastnih omak, smutijev, jutranjih kosmičev ali celo poletnih koktejlov. Super se obnese sam zase ali v kombinaciji z nekoliko bolj kompleksnimi in eksotičnimi recepti.
2 čajni žlički zmešajte v pijačo po vaši izbiri (najbolje vodo), smutije, kosmiče, jogurt ali uporabite pri peki.
2 čajni žlički = 1 skodelica svežih borovnic
Sestavine
Povprečna hranilna vrednost na 100 g
- Energijska vrednost 1758 kJ (420 kcal)
- Beljakovine 1,8 g
- Ogljikovi hidrati 82,9 g (od tega sladkorji 16,9 g)
- Maščobe 8,6 g (od tega nasičene 2,8 g)
- Sol 0,27 g
- Minerali:
Brez dodanega sladkorja. Vsebuje naravno prisotne sladkorje.
SHRANJEVANJE:
Vrečko hranite na suhem. Po odprtju dobro zaprite. Uporabno najmanj do datuma odtisnjenega na embalaži.
KOLIČINA:
100 g