Pridelan na popolnoma tradicionalen način, ne škoduje ekosistemu in je popolnoma brez dodatkov.
- naravno sladilo
- brez dodanega sladkorja
Javorjev sirup je naravno sladilo, primeren za vse sladkosnede, ki ne želite uporabljati navadnega sladkorja. Je bolj zdrav od navadnega sladkorja in medu, saj vsebuje veliko večjo koncentracijo mineralov.
Največji proizvajalec javorjevega sirupa je Kanada.
Zgodba o javorjevem sirupu sega daleč nazaj … Že Indijanci in ostala ameriška plemena v severovzhodnih predelih Združenih držav Amerike in iz jugovzhodne Kanade so uporabljali javorjev sok, ki so ga predelali v sirup. Postopek je bil dokaj enostaven, saj so v drevesno skorjo naredili zareze ali luknjice, iz katerih je pritekal sok, ki je sestavljen iz skoraj 90 % vode. Sok so zbirali v posodah in ga segrevali da je voda izhlapela, sok pa je ostal. Procesiranje je v osnovi ostalo enako, od dvajset do petdeset litrov drevesnega soka je treba prevrevati na odprtem ognju, dokler ne ostane približno liter sirupa. Javorjev sirup je bil zelo cenjen dokler ga ni nekoliko izpodrinila uporaba sladkornega trsa. Indijanci so tudi poznali dobre lastnosti javorjevega sirupa, saj je le-ta zelo hranilen in visokoenergijski.
Vsebuje kalcij, fosfor, kalij, železo, magnezij, mangan, B vitamine. V primerjavi z vsebnostjo mleka vsebuje več kalija in v primerjavi z vsebnostjo banan vsebuje več kalija.
Pravi javorjev sirup ima več hranilnih vrednosti kot med ali sladkor in vsebuje kar 54 antioksidantov, ki zavirajo in preprečujejo razvoj prostih radikalov, ki lahko povzročajo raka ali diabetes. Visoka vsebnost cinka in mangana pa skrbita za zdravo srce in ojačan imunski sistem. Vsi ti antioksidanti ga uvrščajo na seznam super živil. Mnogo sirupov je označenih kot naravnih, čeprav je v njih dodanih nešteto umetnih konzervansov, barvil, koruznega sirupa itd. Originalni sirupi so cenovno precej dražji od t. i. imitatorjev.
Kanadski javorjev sirup se označuje s črkami od A do D. A je najsvetlejši in najbolj razredčen ter se deli na AA (zelo svetel) in A (svetel), B je srednji, C temnejši in D najtemnejši.
Najbolj svetli in najbolj razredčeni imajo navadno bolj blag okus in so bolj tekoči kot temnejši, ki so tudi veliko bolj sladki. Seveda se intenzivnost sladkosti občuti tudi z drugačnim okusom sladkosti – po javorju!
Kot naravno sladilo je tako javorjev sirup uporaben v vseh primerih, v katerih navadno uporabljate sladkor: od peke do kave, čaja in celo kosmičev.
Shranjujte ga na suhem, temnem mestu, še najbolje v hladilniku. Neodprt sirup sicer lahko ostane na polici še kar dolgo, a če ga dolgo ne boste odprli in uporabili, utegne potemneti in njegov okus lahko malce zbledi. Če je odprt, a se je na robu steklenice naredila plesen, jo odstranite, sirup pa narahlo prevrite in ga pretočite v sterilizirano steklenico ali kozarec s pokrovom. Četudi bo ob prevretju sirup morda potemnel, to ne bo vplivalo na njegov okus.
- naravno sladilo
- brez dodanega sladkorja
O UČINKIH:
Sirup ni le dobrega okusa, je tudi blagodejen za telo, saj poleg mešanice sladkorja vsebuje tudi številne minerale in vitamine. V njem najdemo tudi kalcij, fosfor, kalij, železo, magnezij, mangan, vitamin B, folno kislino, vitamin A in biotin. Poleg vitaminov pa v njem najdemo tudi aminokisline. S pomočjo vsega tega javorjev sirup dokazano:
- pomaga pri tvorbi encimov, ki telesu dajejo energijo,
- s prisotnostjo cinka varuje vaše srce,
- uravnava holesterol,
- nadomešča trsni sladkor, katerega uživanje je ena od najslabših človeških razvad.
SESTAVINE:
- Javorjev sirup z dodatkom čilija
- stopnja C
- temnejša barva
- močnejši okus
Povprečna hranilna vrednost na 100 g
- Energijska vrednost 1513 kJ (356 kcal)
- Beljakovine 0,0 g
- Ogljikovi hidrati 89 g (od tega sladkorji 80 g)
- Maščobe 0,0 g (od tega nasičene 0,0 g)
- Sol 0,04 g
UPORABA:
Kot naravno sladilo se javorjev sirup uporablja čisto povsod, kjer navadno uporabljate sladkor. Pa tudi kot začimba, razstrupljevalec telesa ali omaka pri eksotičnih jedeh.
Uporabite ga:
- za pecivo ali palačinke,
- za preliv za sladoled,
- kot sladilo za čaj ali kavo,
- kot sladilo za kosmiče,
- za pomake za vietnamske zavitke in podobne jedi,
- za v juho,
- kot preliv za solato,
- v kombinaciji s čičeriko ali kvinojo,
- za v smuti ali celo koktajl,
- za peko mesnih izdelkov,
- in še in še …
SHRANJEVANJE:
Javorjev sirup je po odprtju potrebno hraniti v hladilniku.
KOLIČINA:
250ml